PDS - Mijn verhaal

PDS is de afkorting van: ´het prikkelbaar Darm Syndroom´, dit is bij mij ongeveer twee jaar geleden vastgesteld.  Nu had ik hier al veel langer last van maar ik kon maar geen rode draad vinden door welke voedingsmiddelen dit dan zou komen. Als ik dat wist kon ik die producten gewoon niet meer eten dacht ik zo. Maar zo makkelijk was dat niet. Ik weet dat heel erg veel mensen, in verschillende mate last hebben van hun darmen. PDS en voeding hangt natuurlijk samen maar er speelt meer mee. Ik dacht zelf altijd, maar ik eet toch gezond? Dus wat kan ik nog meer doen? Nu weet ik wat ik allemaal nog meer kan doen, qua voeding maar ook qua leefstijl, rust en beweging. In deze blog neem ik je mee in mijn proces en hoe ik dit nu aanpak.

Wat is PDS precies?

PDS of IBS (Irritable Bowel Syndrome) is een verstoring van de functie van het maag-darm kanaal en dan met name de dikke darm. Het is een chronische darmaandoening. Klachten zoals steken in de buik, buikpijn, krampen, een opgeblazen buik, niet naar de wc kunnen gaan, juist heel vaak naar de wc moeten of een afwisseling van deze twee, zijn veelvoorkomende symptomen. 

 

Bij PDS maakt je darm eigenlijk te veel of juist te weinig bewegingen, ook wel spasmen of verkrampingen genoemd. Bij ruim 60% van de mensen die PDS hebben zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig.

 

Lang niet iedereen met klachten gaat naar de huisarts, maar naar schatting heeft 5 tot 15% van de Nederlanders hier last van. Best wel heel veel! En daarvan is 75% vrouw. (mlds,2020).

Mijn verhaal

Het kan dat je deze blog nu leest en je hier in herkent. Misschien is bij jou ook wel PDS vastgesteld en ben je nu aan het struggelen met wat en hoe te eten om zo weinig mogelijk klachten te ervaren. Dan weet je hoe vervelend de klachten kunnen zijn en hoe ongemakkelijk soms.. En misschien beperkt het je wel in de dingen die je doet?


Zelf ben ik sinds 4 jaar veel met voeding en beweging bezig. Ik kan me niet meer zo goed herinneren wanneer bij mij de klachten begonnen of erger werden. Of ik hier nou eigenlijk altijd al last van had? Of dat het juist begon of erger werd toen ik bewust met voeding aan de slag ging. Van wat ik me kan herinneren stoei ik er in ieder geval vanaf 2016 al mee. Lange tijd heb ik hier niets mee gedaan en geen actie ondernomen. Ik dacht, af en toe buikpijn is misschien ook wel normaal en ik zou niet weten waar het  aan ligt… Tot 1,5 jaar geleden. Toen werd het erger en vervelender en dacht ik, hier wil ik niet de rest van mijn leven mee blijven lopen.. Altijd mega opgeblazen na het eten van een maaltijd. Krampen en echt buikpijn waarvan je plat moet gaan liggen. Gasvorming en dus winderigheid op momenten dat je dit echt niet wil.. Fijn die awkward situaties;) En soms een paar dagen niet naar de wc kunnen of een dag juist elk uur wel moeten. Ik heb in mijn herinnering niet vaak dingen gelaten omdat ik bang was voor klachten, maar het was vaak heel vervelend en heeft  zeker invloed gehad. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er wel dingen voor zouden laten. En dat is toch zonde..

Tijd voor actie

Dit moet toch anders kunnen dacht ik. Dus ik ging naar de huisarts en daar werd inderdaad PDS vastgesteld. Dat dacht ik natuurlijk al na wat research op internet. Ik kreeg medicatie (duspatal) en vezel zakjes aangeraden om de klachten te beperken. Nou als dit werkt, doe maar! Ik wilde het in ieder geval proberen. De medicatie hielp en na 2 weken was het duidelijk minder. Ongeveer 3 maanden waren mijn klachten minder maar toen werd het weer erger. Toen ben ik weer gestopt met de medicatie want dit was ook geen duurzame oplossing. De vezel zakjes heb ik 1 keer geprobeerd toen ik echt verstopt zat maar dit werkte helemaal niet bij mij. Zelf dacht ik nog aan het Fodmap dieet. De huisarts raadde het me eigenlijk af met het argument: probeer eerst dit (de medicatie) maar eens voor je allemaal moeilijke dingen gaat veranderen in je eetpatroon… Best wel een gek advies als ik er nu over nadenk. Nu is het Fodmap ook wel een heel strikte methode die je zeker met een specialist/ diëtist samen moet doen om echt het effect ervan te ervaren. Ik denk dat dit wel kan helpen maar dat er ook andere, minder heftige oplossingen zijn. 

PDS Coaching

Driekwart jaar na mijn huisarts bezoek heb ik het dus nog even aangekeken en toen moest er echt iets gaan gebeuren. Ik zocht naar een PDS specialist/ diëtiste/ coach en kwam uit bij Janna Koopman van PDS Coaching. Zij is ervaringsdeskundige en diëtiste en haar methode sprak me aan. Ik ging aan de slag met een coachtraject bij Janna.  De onderwerpen bewustwording, eten, training, energie en rust stonden centraal. Het ging deels natuurlijk om, wat eet je? Maar een heel groot deel ging ook over  dingen zoals: wanneer eet je? hoe vaak eet je? hoe snel eet je? wat doe je voor, tijdens en na het eten? Hoeveel stress ervaar je? Hoe ontspan je? Deze dingen hebben mij ontzettend goed geholpen.

Toen ik met het coach traject bezig was kwam ik erachter hoeveel energie het eigenlijk kost, al die klachten. Het kost je lichaam, letterlijk, heel veel energie om te verwerken wat en hoe jij eet. Door bepaalde dingen in je leefstijl en eetpatroon aan te passen bespaar je dus superveel energie die je gewoon weer zelf over hebt om in andere dingen te steken. Dit was echt een verademing en gun ik jou ook als jij deze klachten ook ervaart. 

Omdat ik zelf als voedingscoach werk en veel bezig ben met beweging, sporten, eten en een gezonde leefstijl creëren dacht ik dat ik al heel veel deed om ook mijn buik gezond te houden. Nou dat viel wel even tegen.. Ik leerde nu wat nou echt gezond is voor mijn darmen. Hoe werkt je spijsvertering? En waarom werken bepaalde dingen je PDS tegen? Al deze dingen heb en ben ik mezelf nog steeds eigen aan het maken. Na een aantal weken met Janna merkte ik al direct verschil. In een keer je leefstijl omgooien is niet niks dus het kost natuurlijk wat tijd en moeite om je alles eigen te maken en hier nieuwe gewoontes van te maken.

95% minder klachten

Nu kan ik zeggen dat mijn klachten van toen met 95% zijn afgenomen. Echt geweldig bedenk ik me nu ik dit zo opschrijf. Het geeft toch wel heel veel vrijheid. Heel af en toe merk ik nog iets maar dat kan ik nu vaak wel herleiden naar iets dat ik heb gegeten, gedronken of gedaan. Je leert ook begrijpen waar het vandaan komt. Als je dat eenmaal weet dan zul je hier ook steeds meer naar gaan leven. Maar goed soms wil ik gewoon wel een avondje snacken en chips en chocolade eten natuurlijk;) Dan weet ik, dit ga ik morgen wel voelen. Maar af en toe heb ik dat er dus voor over. 

 

Dit was Mijn verhaal, ik hoop dat het jou helpt in jouw proces. Misschien maak je nu de stap er toch echt iets aan te gaan doen? Dat zou ik super mooi vinden! Want ik ben ervan overtuigd dat het ook bij jou anders kan en dat je vrijer door het leven kan gaan.

 

In een volgende blog wil ik meer ingaan op wat mij precies heeft geholpen en een aantal tips geven waar jij mee aan de slag kan gaan!

142 reacties

 1. Ik heb nu zo een 1,5 jaar de klachten. Na een hoop ziekenhuis bezoeken is er bij mij ook PDS uit gekomen. Ik ben heel benieuwd naar adviezen en tips.

 2. where to buy clomid online safely Se detectaron los episodios de SAHS utilizando seГ±ales de poligrafГ­a respiratoria cuya implementaciГіn en una interfaz grГЎfica permite la visualizaciГіn del inicio, la duraciГіn, el tipo, la saturaciГіn de oxГ­geno y la pulsioximetrГ­a de cada episodio, y se puede emplear como herramienta de apoyo al diagnГіstico del trastorno del sueГ±o

 3. In the Canadian study reported at the annual meeting of the San Antonio Breast Cancer Symposium, 1, 074 44 buy clomid viagra medicamento vigorex Semprevivo told the Daily News that while it is appropriate for some plaintiffs to file suit anonymously, he didnГў t believe it was appropriate in this case

 4. drug information and news for professionals and consumers. Read now.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin syrup[/url]
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Get here.

 5. Drug information. Read now.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin 400 mg brands[/url]
  Everything what you want to know about pills. Long-Term Effects.

 6. 0 in a Placebo Controlled Clinical Study of Metformin Monotherapy Adverse Reaction Metformin Monotherapy n 141 Placebo n 145 of Patients Diarrhea 53 kamagra intermediates The five year survival rate is quite high almost 100 percent when the tumor is caught and treated early

 7. earch our drug database. Generic Name.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin ebay[/url]
  Medscape Drugs & Diseases. drug information and news for professionals and consumers.

 8. Drugs information sheet. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin 500mg[/url]
  Top 100 Searched Drugs. Get information now.

 9. Definitive journal of drugs and therapeutics. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  [url=https://stromectolst.com/#]stromectol tablets[/url]
  drug information and news for professionals and consumers. safe and effective drugs are available.

 10. Generic Name. Read now.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin coronavirus[/url]
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. What side effects can this medication cause?

 11. Get here. Everything information about medication.
  [url=https://stromectolst.com/#]stromectol otc[/url]
  Some are medicines that help people when doctors prescribe. safe and effective drugs are available.

 12. Best and news about drug. Drugs information sheet.
  [url=https://mobic.store/#]generic mobic pills[/url]
  Drug information. safe and effective drugs are available.

 13. Drug information. Long-Term Effects.
  [url=https://levaquin.science/#]cost cheap levaquin prices[/url]
  Get warning information here. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 14. Actual trends of drug. Read information now.
  [url=https://mobic.store/#]cost generic mobic[/url]
  Everything information about medication. Read information now.

 15. Generic Name. Actual trends of drug.
  [url=https://lisinopril.science/#]lisinopril diuretic[/url]
  Get warning information here. Generic Name.

 16. All trends of medicament. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  [url=https://nexium.top/#]cost cheap nexium without rx[/url]
  п»їMedicament prescribing information. Medscape Drugs & Diseases.

 17. Top 100 Searched Drugs. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  [url=https://nexium.top/#]can you buy nexium online[/url]
  earch our drug database. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 18. Some trends of drugs. All trends of medicament. [url=https://avodart.science/#]order avodart price[/url]
  Everything information about medication. Read information now.

 19. Medscape Drugs & Diseases. Everything about medicine.
  [url=https://azithromycins.com/]zithromax over the counter[/url]
  safe and effective drugs are available. Everything what you want to know about pills.

 20. safe and effective drugs are available. Medscape Drugs & Diseases.
  [url=https://clomiphenes.com]how to get generic clomid price[/url]
  Top 100 Searched Drugs. Read information now.

 21. Cautions. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  [url=https://clomiphenes.com]can i get cheap clomid online[/url]
  Drugs information sheet. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 22. Long-Term Effects. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  [url=https://finasteridest.com/]can you get generic propecia without insurance[/url]
  Top 100 Searched Drugs. Medscape Drugs & Diseases.

 23. Everything what you want to know about pills. Commonly Used Drugs Charts.
  [url=https://canadianfast.com/#]pain medications without a prescription[/url]
  Long-Term Effects. Best and news about drug.

 24. Everything what you want to know about pills. Commonly Used Drugs Charts.
  [url=https://canadianfast.online/#]carprofen without vet prescription[/url]
  Long-Term Effects. Cautions.

 25. Everything information about medication. Get warning information here.
  [url=https://canadianfast.com/#]buy prescription drugs without doctor[/url]
  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Read information now.

 26. Some trends of drugs. Actual trends of drug.
  [url=https://canadianfast.com/#]carprofen without vet prescription[/url]
  Read now. Commonly Used Drugs Charts.

 27. $ UEFA Nations League UEFA Nations League Our app is now available on Google Play. Real time data feed solutions for betting, sports, media and Internet companies in JSON or XML format API. Forwards: Pierre-Emerick Aubameyang, Hakim Ziyech, Kai Havertz, Mason Mount, Raheem Sterling, Christian Pulišić, Armando Broja This app passed the security test for virus, malware and other malicious attacks and doesn’t contain any threats. Real time data feed solutions for betting, sports, media and Internet companies in JSON or XML format API. These reviews and ratings come from Aptoide app users. To leave your own, please install Aptoide. If we talk about the advantages of viewing the information here, among the most obvious are the following: For information regarding advertising, employment, results or general enquiries please Contact Us
  https://hpng.qoscore.uk/community/profile/aliceoswalt9332/
  Your browser is out of date or some of its features are disabled, it may not display this website or some of its parts correctly. To make sure that all features of this website work, please update your browser to the latest version and check that Javascript and Cookies are enabled. The service’s fixtures give the opportunity to watch in real time the football scores today. The live is available in text format, allowing to find out: This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply. To make sure that all features of this website work, please update your browser to the latest version and check that Javascript and Cookies are enabled. Rain washed out the entire first day of the final test between England and South Africa at the Oval on Thursday.

 28. Everything what you want to know about pills. safe and effective drugs are available.
  [url=https://canadianfast.com/#]pain meds online without doctor prescription[/url]
  Top 100 Searched Drugs. Top 100 Searched Drugs.

 29. Get warning information here. Best and news about drug.
  [url=https://canadianfast.online/#]buy canadian drugs[/url]
  Top 100 Searched Drugs. Medscape Drugs & Diseases.

 30. Drugs information sheet. Medscape Drugs & Diseases.
  [url=https://canadianfast.com/#]how to get prescription drugs without doctor[/url]
  drug information and news for professionals and consumers. Drug information.

 31. Istota gry: małżonkowie stają twarzą w twarz i na przemian „odbijają się”, czyli powtarzają gesty i mimikę partnera. Jest to zarówno zabawa, jak i harmonia utrzymywana w parach. Zakłady zewnętrzne – zakłady w ruletce, w jakich to obstawia się grupy. Mogą to być liczby parzyste lub nieparzyste, pola czerwone lub czarne, liczby od 1 do 18, 19 do 36 czy tez wybrana grupa liczb od 1 do 12, 13 do 24, 25 do 36. Dostawa gratis od 200 zł Lobby Kasyna – główna strona www kasyna, na której znajdzie się ofertę gier, informacje o firmie, promocjach, bonusach oraz wiele innych przydatnych rzeczy. To stąd prowadzą zakładki do innych działów kasyna, w tym także do lobby na żywo. Spróbuj zagrać w chowanego. Jeśli tak naprawdę nie chcesz się ukrywać / jest to wygodne, ukryj przedmiot.
  https://lorenzoojbt876542.thechapblog.com/17128249/ruletka-cs-go-od-20-centów
  Partnerzy: sexplaneta Pregnant Sex Games to twój darmowy portal do świata dzikich gier seksualnych – wszystkie z nich są tematyczne wokół creampies, impregnacji i seksu hardcore. darmowe filmy erotyczne czat sex site darmowe spotkanie lesbijek w chicago ogłasza seks między osobami wdowy serwis randkowy aubagne, Pokazywanie ciała na facebooku na żywo z otwartą kamerą na czacie xxx darmowy vivastreet arcachon ogłoszenia dziewczyny na seks porno dziwki Putas tortosa jak ssać jego kutasa plastikowe akcesorium erotyczne dla kobiety przestało się pieprzyć ponieważ kutas jest za duży seks anime erotyczny masaż montauban, historie prostytutek linares z prostytutkami francuskie porno hd escort girl bretigny dziwka praca spełnia seks plan tyłek

 32. Definitive journal of drugs and therapeutics. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  [url=https://tadalafil1st.online/#]cialis shipping[/url]
  drug information and news for professionals and consumers. Everything what you want to know about pills.

 33. Definitive journal of drugs and therapeutics. Everything about medicine.
  [url=https://tadalafil1st.com/#]tadalafil generic in usa[/url]
  Drug information. Generic Name.

 34. Commonly Used Drugs Charts. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  https://prednisoned.top/ prednisone cost in india

  [url=https://propeciaf.store/]cost of generic propecia[/url]
  Medscape Drugs & Diseases. What side effects can this medication cause?

 35. Comprehensive side effect and adverse reaction information. Get warning information here.

  [url=https://propeciaf.store/]can you buy propecia prices[/url]
  [url=https://amoxila.store/]where to buy amoxicillin over the counter[/url]

  [url=https://prednisoned.top/]where can i order prednisone 20mg[/url]
  Read information now. What side effects can this medication cause?

 36. Definitive journal of drugs and therapeutics. Commonly Used Drugs Charts.
  buy cheap amoxicillin

  [url=https://clomidc.fun/]where to buy generic clomid for sale[/url]
  earch our drug database. Top 100 Searched Drugs.

 37. Everything what you want to know about pills. Read here.

  https://clomidc.fun/ generic clomid prices

  [url=https://zithromaxa.fun/]can you buy zithromax over the counter in australia[/url]
  Medscape Drugs & Diseases. Medicament prescribing information.

 38. Definitive journal of drugs and therapeutics. Generic Name.

  [url=https://clomidc.fun/]cost clomid without insurance[/url]
  [url=https://amoxila.store/]cost of amoxicillin 30 capsules[/url]

  https://clomidc.fun/ where to get clomid prices
  Read now. safe and effective drugs are available.

 39. Definitive journal of drugs and therapeutics. Read now.

  [url=https://zithromaxa.fun/]zithromax 500mg price[/url]

  [url=https://propeciaf.store/]can i buy cheap propecia price[/url]
  Get information now. Long-Term Effects.

 40. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 41. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 42. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

 43. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *